Sve je kao pod konac, Aleksinac, Sokobanja, Boljevac, Zaječar, Negotin i naravno glavni I odgovorni vodiči ove akcije… planinari iz Kladova!!!
Na akciji je učestvovalo 40-tak planinara od toga 7 planinara iz PD “Oštra Čuka” Sokobanja.

Cilj akcije je bio vrh Treskavac (Rumunija) sa nadmorskom visinom od 755mnv. Vrh Treskavac predstavlja nek u sastavu planine Munci Almašul.
Akcija je startovala nedaleko od sela Svinica oko 7h. Od asfaltnog puta, uspona je bilo gotovo duž cele staze. Bukove šume su se smenjivale proplancima. Na akciji, naravno vedar duh i raspoloženi domaćini koji nas nisu uskraćivali ni za jednu informaciju. Nakon četiri sata hoda osvajamo vrh Treskavac (11h). Vrh je (na žalost) bio u oblacima ali nas to obavezuje da ponovo dođemo. Nakon dužeg zadržavanja na vrhu, krenuli smo drugom stazom ka podnožju gde smo osvojili još 3 manja vrha i imali smo priliku da vidimo kako južne Karpate u Rumuniji tako i karpate u Srbiji (Šomrda, Miroč itd). Takođe se pružao pogled ka grebenu Gospođin vir kao i na sam lokalitet. Na asfaltu smo ponovo bili u 14h.
Svratili smo do srpskog sela Svinica i obišli crkvu i centar sela a zatim i manastir Mrakonja kao i Decebalovu stenu na ušću reke Mrakonje. Sam finiš akcije je bio u gradu Drobeta Turnu Severin gde smo prošetali glavnim ulicama i uživali u arhitekturama iz različitih epoha.
Prelepa dva dana sa dobrim ljudima! Hvala Berislavu i našim domaćinima iz Kladova koji su se potrudili oko organizovanja akcije!

Na vrh