Konačno smo dočekali akciju “MART NA MORIČU” u organizaciji planinara iz PD “Morič” Vlasotince. Loše vreme, voda i blato nisu sprečili konvoj planinara koji su se uputili ka Vlasotincu. Na akciji je učestvovalo oko 400 planinara među kojima je bilo planinara iz Makedonije i Bugarske.

Zbog lošeg vremena i nabujalih potoka promenjena je trasa staze. U početku smo se kretali asfaltnim putem ka D.Lopušnji, usput smo probudili sela Jastrebac, Gradinu, Ostrc. Nakon odvajanja od asfaltnog puta smo se upeli na vrh Morč koji je bio prekriven tankim slojem snega. Na vrhu smo čuli zanimljiv istorijat vrha Morič. Nakon kraće pause na vrhu polako smo gubili visinu i uputili se na naše poslednje odredište koje se nalazilo u Kopilancima gde su nas čekali ljubazni domaćini (naravno sa muzikom). Uz lep doček, muziku, igru i odličan pasulj završili smo ceremonijalni deo akcije.
Mislite da je tu bio kraj naše šetnje?
Grdno se varate. Zbog odrona na putu, autobusi nismo mogli po nas u Donju Lopušnju pa smo morali da skratimo druženje u Kopilancima. Ubrzo smo krenuli nazad ka selu Jastrebac što je predstavljalo skoro celu trasu puta. Naravno, nije nam bilo dosadno tako da smo ubrzo došli do autobusa. Tradicija je i ovog puta očuvana, svratili smo u Vlasotince na kolače. Hvala PK “Železničar” iz Aleksinca na prevozu i domaćinima iz PD “Morič” na odličnoj atmosferi na akciji. Vidimo se ponovo!!!

Na vrh