Drugari iz PSD „Ljuba Nešić“ Zaječar nam uvek prirede neko lepo iznenađenje, tako je bilo i ovog puta. Ovog puta nismo osvajali Vršku Čuku već vrh Vetren (703 mnv). Na akciji je učestvovalo oko 200 planinara iz 20 planinarskih klubova. Dužina staze je iznosila 12 km. Relativna visina pri usponu i silasku je iznosila oko 800 metara. Na akciji je učestvovalo 7 planinara iz našeg društva.

Akcija je startovala u pola 10 kod manastira Suvodol (374 mnv). Nakon uvodne reči domaćice Nine krenuli smo pored Selačke reke južnom padinom Vetrena. Nakon prvog kilometra staza se odvojila ka severozapadu gde smo prolazili pored voćnjaka i livada da bi se putanja okrenula ka severoistoku ka šumi a zatim ka krečnjačkom masivu vrha Vetren. Nakon dva sata smo osvojili vrh Vetren sa koga se pružao lep pogled ka jugu tj. ka Staroj i Svrljiškoj planini, ka zapadu se videla planina Tupižnica koja se pružala meridijanski u celoj svojoj dužini. Na istoku su se isticali vrhovi ka granici sa Bugarskom. Vrh Vetren je poznat po Rimskom utvrđenju i rovovima iz I Svetskog rata. Na vrhu nas je sačekala topla i ukusna nes – kafa. Nakon jednočasovnog zadržavanja na vrhu i zajedničkog fotografisanja smo se uputili ka šumi i selu Mali Izvor. Obavezno smo svratili do seoske prodavnice a zatim i do doma gde nas je čekao ukusan pasulj i kulturno – umetnički program.
Akcija je završena dodelom zahvalnica i prijateljskom fotografisanju sa domaćinima i ostalim planinarima. Svaka čast domaćinu na organizaciji i lepom dočeku. Naravno, dolazimo ponovo!!!

Na vrh